Den Samiske Halvtimen

“Den samiske halvtimen er tittelen på min masteravhandling på Kunsthøgskolen i Oslo (2018).

Inspirert av samiske mytologier, tidsaspektet i urfolksfilosofi og Sáivu som reisedestinasjon, danner “Den samiske halvtimen” rammen for prosjektet, som arbeidstittel og filosofi.

Født og oppvokst i en sjøsamisk kommune i Nord-Troms, et sentrum for et tre stammers møte, et møte mellom samer, kvener og nordmenn, har min flerkulturelle bakgrunn hatt stor innflytelse på mitt arbeid.

Definisjonen omkring hva som er samisk, hvem som definerer samisk kultur og temaer rundt urfolk i dag er viktige problemstillinger i min praksis og temaer jeg arbeider med.

“Den samiske halvtimen” var tenkt som et prosjekt som både skulle formidle og redefinere det vi tenker på som samisk. Det var tenkt som et bidrag til å vise mangfoldet i samisk kultur, som på ingen måte er statisk. Prosjektet mitt er et personlig uttrykk, og en poetisk fortelling om å være på reise i sin egen kultur. Fokuset rundt skapelsen av klærne er at de skal fungere som reiseklær til ulike destinasjoner, og formål. Ved siden av studiene arbeidet jeg nesten ti år på Norges travleste flyplass, og har tatt mye inspirasjon fra de ulike tolkningene av reiseklær som jeg observerte gjennom min tid som ansatt på flyplassen.

I dag er “Den samiske halvtimen” noe jeg ser på som et livsprosjekt, som jeg stadig utvikler. Nye destinasjoner kommer til etter hvert som jeg utvikler meg. Etter master tok jeg en avstikker og laget kolleksjonen “Arktisk sommer”, bare for å innse at dette også var en destinasjon i den samiske halvtimen. Prosjektet fortsatte å utvikle seg. Så langt har “Den samiske halvtimen” åpenbart seg som nå flere kleskolleksjoner, videoarbeid, tekstilkunst og forestilling på Festspillene i Nord-Norge. “Den samiske halvtimen” er et kontinuerlig og sirkulært arbeid som både utvikler seg og går tilbake til de tidligste oppdagelser. Det er vanskelig å plassere, skape rammer eller sette i en boks. Slik gjenspeiler “Den samiske halvtimen” min praksis, min kulturforståelse og hvordan jeg ser på mote i dag.

Jeg tror at som klesdesigner har vi et ansvar. Vi kan og tror kanskje vi må føye oss etter satte forventinger og kalendere, men vi kan også være de som lager våre egne rammer. Her er urfolksfilosofiene rundt nøkternhet, tid og relasjon til annet liv, viktige verktøy for meg å skape min egen praksis og etiske arbeidsplass. Ikke bare for miljø, men også for mennesker involvert i arbeidet og ivaretagelsen av kultur.

“Den samiske halvtimen” skulle forandre mitt liv. Prosjektet ble prisvinnende, og jeg er ydmyk over alle muligheter som har åpenbart seg siden. Ved avgang fra Kunsthøgskolen i Oslo i 2018, ble prosjektet tildelt “Fondet for kunst og designstudenters pris”, og kolleksjonen ble vist som finalist i designkonkurransen "Designers nest i København i 2018. Kleskolleksjonen vant førsteplass i designkonkurransen Diploma Selection under designkonkurransen i Praha i 2018. I oktober 2019 kom jeg tilbake til Praha for å vise arbeidet “Arktisk sommer”. I oktober 2023, vendte jeg tilbake til Praha med en ny kolleksjon i prosjektet “Den samiske halvtimen”. Denne gangen med mer støtte fra ulike institusjoner, større nettverk i Praha og et arbeid som hadde tatt år med søkeprosess, design, produksjon, administrering og kurs for å ferdigstille. Og dette er fremdeles bare begynnelsen av denne kolleksjonen, da jeg vet jeg kan arbeide og utvikle dette over lang tid. Dette er noe som rammene rundt “Den samiske halvtimen” tillater og motiverer til.

I januar 2019 mottok prosjektet Doga-merket Nykommer 2018. Det var en stor ære som freelance samisk designer å motta et slikt kvalitetsbevis fra en institusjon som Doga. Dette var svært motiverende i veien videre og ga prosjektet mye oppmerksomhet. Dette åpnet mange dører for meg.

En annen hendelse som ble definerende for meg og min praksis var i mars 2019. Et av mine antrekk fra kolleksjonen ble innkjøpt av Nasjonalmuseet til deres faste samling av samtidsmote. Da dette ble kjent var jeg gjest på det samiske talkshowet på NRK, Studio Sápmi, og denne nyheten gjorde stor innflytelse på alt annet som skulle skje senere. I 2022 åpnet museet dørene i et nytt bygg, og oppmerksomheten rundt innkjøpet blomstret på nytt.

Senere ble en krage fra kolleksjonen innkjøpt av Sametingets innkjøpsfond. En annen krage fra samme kolleksjon (pluss en kjole fra Arktisk sommer) ble innkjøpt av Nordenfeldske Kunstindustrimuseum.

“Den samiske halvtimen” ble så omskapt til en forestilling, og vant Ungkunst 2020 på Festspillene i Nord-Norge. Koronapandemien satte kjepper i hjulene, og urpremieren ble flyttet til juni 2021. Pandemien skapte vanskelige utviklingsmuligheter, men prosjektet ble vist som en vellykket forestilling og utstilling i Harstad.

I 2020 fikk tre antrekk fra “Den samiske halvtimen” bli med på reiseutstillingen Travel as a tool, som ble vist i Finland, Sverige og Danmark.

Prosjektet fikk også soloutstilling. I 2019 viste jeg masterarbeidet mitt på Senter for nordlige folk, og samtidig som dette dedikerte jeg min soloutistilling på Akershus Kunstsenter til “Den samiske halvtimen”, men med innhold fra Arktisk sommer kolleksjonen. Begge utstillingene hadde samme tittel, men ulikt innhold. Dette er et godt eksempel på at “Den samiske halvtimen” kan eksisterere på mange måter. “Den samiske halvtimen” dukket også opp i vindusutstillingen i Elvegata 5 i Tromsø under Kulturnatta i 2021.

I 2023 hadde jeg ny soloutstilling på Senter for nordlige folk. Denne utstillingen hadde opprinnelig tittel “Den samiske halvtimen”, men vi valgte å fjerne tittelen fra plakaten, da flere trodde at det var en utstilling de hadde sett før. Dette viser at det også kan være noen ulemper med å bruke samme tittel på hvert prosjekt, da mange ønsker noe nytt. Utstillingen ble likevel i den samiske halvtimen ånd, med gamle og nye arbeider, og en sneak peak på den nye kolleksjonen som skulle komme og ha urpremiere på Designblok i Praha i oktober 2023. I anledning denne utstillingen ble det laget nok en kunstfilm, som ble vist på utstillingen.

Den nye samiske halvtime kolleksjonen ble vist med stor suksess i Praha. Det var ca 500 mennesker tilstede i publikum på Prahas nasjonalgalleri - Trade Fair Palace. Kolleksjonen skal i skrivende stund reise videre og fremdeles utvikle seg.

Masterprosjektet “Den samiske halvtimen” kan fremdeles utvikle seg akademisk, og jeg tror det er mye i denne reisen som også kan betraktes i sammenheng med urfolksmote og uttrykksformer globalt, da vi ser en voksende bølge med urfolksdesignere ta mer og mer plass i de etablerte moteplattformene.

Det er med stor ydmykhet at jeg arbeider videre med prosjektet, og det er en stor ære å få anledning til å benytte tiden sin til noe man brenner for og føler et kall til. Prosjektet er ment å fortsette så lenge jeg er aktiv kunstner, og forhåpentligvis vil det fremdeles ha en virkning utenfor meg i årene som kommer. Jeg er takknemlig for alle mulighetene, bekjentskapene, utfordringene og minnene dette prosjektet skaper. Det har hatt stor innflytelse på mitt liv, og mennesker rundt meg. Jeg ønsker å takke alle som har bidratt til at dette er mulig, alle som følger med og motiverer. Tusen hjertelig takk. Kanskje reiser vi videre sammen.

Ramona

Offisielle lookbook bilder av kolleksjonen “Den Samiske Halvtimen” i 2018. Det blå antrekket er nå inkludert i samlingen av samtidsmote hos Nasjonalmuseet i Oslo. Antrekket består av en håndstrikket tube, en topp strikket på strikkemaskin, et paljettskjørt, blondebukser og et belte som er laget på rammevev, dekorert med håndlagede knapper i reinsdyrhorn. Skoene er dekorert med tekstiler laget på rammevev.

Model: Hedda (Ambition)

Make-up: Tonje Robberstad Jåsund

Photographer: Alberto Palladino

Make-up: Tonje Robberstad Jåsund

Models: Hedda, Isabel and Even

Photographer: Alberto Palladino

Graduation Show at OSLO NATIONAL ACADEMY OF THE ARTS 2018

Make-up: Elena Simonsen and Johanne Sund

Models: Claudia (Team), Pravinna (Team), Sigurd (Team), Alice (Ambition) Mathilde (Ambition), Silje (Ambition), Emma (Ambition) Jannike (Ambition), Even, Leslie

Photos: Roger Fosaas and Marvin Pope

Video: Karoline Sødal

Prosjektet “Den Samiske Halvtimen” vant som masteroppgave mottok Fondet for Kunst og Designstudenters pris i 2018. Om stipendet: I 2008 ble flere studentstipend slått sammen i FKDS-stipendet, som deles ut til avgangsstudenter ved Kunstakademiet, Kunst og håndverk og Design. Stipendet tildeles kandidater med avsluttende masteroppgaver av fremragende kvalitet. Stipendmidlene á kr 20.000, som forvaltes av hver avdeling, vil kunne tildeles en masteroppgave eller deles i to stipender á kr 10 000,- til to masteroppgaver. Les mer på KHio sine nettsider.

Den Samiske Halvtimen ble tidelt et av FKDS-stipendene ved Avdeling Design. 

Juryens begrunnelse: “En personlig reise inn i sin egen kulturs mytologier og tradisjoner danner rammen for masterprosjektet «Den Samiske Halvtimen» der Ramona Salo Myrseth tar oss med til den magiske verdenen Sàivu der alt kan skje. Med klær og fortellerkunst som uttrykksform formidles de dypereliggende verdiene i den nordsamiske kulturen på en original og inkluderende måte. Prosjektet plasserer seg stødig i en global bevegelse der en ny generasjon unge kunstnere og designere stolt tar tilbake verdiene som ligger i urfolks tradisjoner og kulturuttrykk og definerer dem som viktige for vår tid og for allmenheten. Dette masterprosjektet blir dermed begynnelsen på en lengre reise som vil kunne få betydning for utviklingen av kulturmangfold for oss alle, både lokalt og globalt”.

Avgangsutstilling Kunsthøgskolen i Oslo

Den Samiske Halvtimen kan formidles gjennom flere ulike plattformer.

Den Samiske Halvtimen er altså både tittelen på mitt prosjekt, en filosofi, men også et handlingsrom. Jeg betrakter den samiske halvtimen som en liminalitet, en passasje eller et stoppested på vei til Sáivu, der alt kan skje. Tanken var da å invitere besøkende inn til Den Samiske Halvtimen, ved å bygge en slik passasje, et rom der betrakteren kan få et glimt av Sáivu.

Utstillingen ble bygget med utgangspunkt i sirkelen, og de fire himmelretningene.

Foto: Live Schille

Utdelingen av DOGA-merket Nykommer 2018. Les mer her.

Juryens uttalelse: Den ubeskjedne ambisjonen til merkevinneren var å vise at urfolk ikke er isolerte stammer, men verdensfolk. At de er en del av en global kultur av myter, historier og tradisjoner som ikke forholder seg til landegrenser eller nasjoner. 

Med eventyrlyst og dyp kjærlighet dykket hun ned i den samiske kulturen og skapte en kleskolleksjon med et personlig uttrykk som redefinerer det vi tenker på som «samisk», samtidig som den er tro mot røttene. Merkevinneren er også en del av en voksende internasjonal bølge av unge kunstnere og designere som tar tilbake og formidler i urfolkverdier i en moderne kontekst. Dette er derfor mer enn en kleskolleksjon, det er også sanselig historiefortelling. Eller for å si det med overskriften Sámegiel poesiija: samisk poesi.  
Det er derfor en ære og en glede å gi DOGA-merket nykommer til flotte Den samiske halvtimen.
 

Desginers Nest Copenhagen Fashion Week 2018

WINNER OF FIRST PLACE

Designblok - Prague International Design Festival presents fifth annual of Diploma Selection finalists. International competition for the best European diploma (graduation) work is hold in cooperation with EUNIC Cluster CZ.

Curators board selected top 30 projects from 22 European universities. The most talented product designers will present their diploma work within common exhibition space in Openstudio. The most progressive fashion collections will take place during Designblok fashion shows programme.

Winners get the opportunity to present their latest work/collection at Designblok 2019 and are also awarded a financial prize of EUR 1,000.

International jury 2018:

Juliet Kinchin, curator of Modern Design, MoMA, New York City

Lina Kanafani, curator, gallerist, MINT shop, London

Rossana Orlandi, gallerist, Spazio Rossana Orlandi, Milan

Tulga Beyerle, director of The Kunstgewerbemuseum in Dresden

Agnieszka Jacobson, artistic director, School of Form, Poznań

François Leblanc, gallerist, Gallery S. Bensimon, Paris

Gilles Massé, Wallpaper Store, Milan

Cok de Rooy, curator, gallerist, Frozen Fountain, Amsterdam

Adam Štěch, design strategy consultant and curator, Okolo, (CZ)

Hans Stefan Moritsch, Designer, Program Director-Manual & Material Culture NDU (AT) 

Stephan Hamel – brand catalyst, design consultant (IT)

Maria Critstina Didero, independent design curator and writer (IT)

Ineke Hans, Designer and founder of Studio Ineke Hans and London Salons (NL)

Natasha Binar, fashion brand strategist (DE)

Esther Sternkopf, creative director ELLE (PL)

Noémie Schwaller, editor-in-chief, DASH Magazine (UK)

Andrea Běhounková, editor-in-chief, Vogue (CZ)

Danica Kovářová, editor-in-chief, Dolce Vita (CZ)

Veronika Ruppert, journalist, editor, Modeschau, Radio Wave, (CZ)

Jan Králíček, journalist, fashion consultant, Vogue (CZ)

Petr Matějček, editor-in-chief, ELLE (CZ)

«Choosing from diploma works from around the world, what we looked for as a Jury was authenticity, story, craftmanship and forward thinking design. Ramona Salo presented a strong story, rooted in traditions, spirituality and culture of Sami people. She transformed and translated this local and deeply rooted topic into very contemporary fashion design collection. She made her local heritage interesting and relevant part of international fashion conversation about traditions and future, local and global.»

Veronika Ruppert, journalist, creative director, Czech Radio, Radio Wave

Den Samiske Halvtimen på Senter for nordlige folk

Utstillingsperiode 20. september-31.oktober på Senter for Nordlige Folk, Kåfjord.

Fotograf : Ørjan Marakatt Bertelsen

Top pictures: Photo by Vandalorum/ Anders Bergon

Bottom pictures: by Helsinki Desigmuseum

Travel as a Tool (1st June 2020 – 7th March 2021) is a joint Nordic exhibition that considers the significance of travel for the work of Nordic designers from the 1940s to the present day. Trips have been sources of new ideas and inspiration. They have provided valuable contacts and created new opportunities, along with introducing designers to materials and manufacturing methods. Recent international events place travel in a new perspective – the exhibition gives current affairs a point of reference in past decades – at a time before long-distance travel became an everyday matter.

Photographs, diaries, film material and objects on show
The exhibition views trip abroad by Nordic designers and architects with reference to archive materials such as diaries, correspondence, films, and photographs. Along with the works of designers, the exhibition also highlights the results and influence of travel and the changes that have taken place in travelling in recent decades.

Many designers have been active travellers. The trips of over 40 designers and architects to destinations both near and far have been compiled for the exhibition, together with background information on the various reasons for travelling. 

– Designers and architects have travelled from distant Nordic countries not only to seek visual impulses and inspiration but also to learn new methods and to get to know materials that are used in different areas. Trips to metropolises and broader contexts have helped designers find like-minded colleagues and place themselves within an international field of activity, observes curator Anna Vihma of Design Museum, who is also the curator of the exhibition.

– For many designers, travel has also been necessary, when they have had to go elsewhere to escape political situations, war, or unbearable conditions in personal life.

The trips taken by designers are also viewed in a critical vein. In the present era of the climate crisis, designers and architects have also begun to question, for example, air travel, which for many has been an outright precondition of professional activity. Travel is no longer regarded as something innocuous. The trips of past decades may also reveal the exoticising and colonialist attitudes of Nordic travellers towards foreign countries.

Japan as seen by Kaj Franck
For designer Kaj Franck (1911–1989) Japanese culture and the Japanese aesthetic were like a second home. He funded his first visit to Japan in 1956 through receiving the Lunning Prize. The trip was documented with diary entries, a large number of photographs and cinefilm material, which is shown to the public for the first time in the Travel as a Tool exhibition. This background material offers a unique perspective on the mindscape of this iconic designer and an opportunity to look at familiar tourist attractions with the eyes of a designer.

The exhibition is also the first Finnish showing of Archipelago by Kustaa Saksi (born 1975). This 26-metre-long work of textile art was commissioned for the European Union’s facilities in Brussels in honour of Finland’s EU chairmanship period. It reflects the global identity of its Finnish designer, who has lived for many years in Holland. The textile heritage of Holland and Dutch crafts skills are combined with visual motifs from Kustaa Saksi’s childhood summers in the Finnish archipelago.

Domestic travel and the Nordic countries also interested designers
Trips are not always taken to far-off destinations. Many designers have found inspiration on visits to their own home regions. Ramona Salo Myrseth (born 1991) of Norway grew up in a Sámi community on the coast of Norway. She returned to the setting of her childhood while designing the fashion collection which is on show in the exhibition.

– The purpose of the collection is to dress a person for their journey to Sáivu, the land of the dead in Sámi heritage, from where visitors can find solutions to their problems, explains Vihma.

The exhibition also presents travel in the Nordic countries. During the Second World War, many Nordic designers had to flee when Nazi Germany occupied Denmark and Norway, and the Allies occupied Iceland. Communities of refugee artists formed in Sweden, which had remained neutral. Among those who settled in Stockholm were Norwegian designer Grete Prytz Kittelsen (1917 – 2010), who had fled her country on skis, and the Danish architect Jørn Utzon, who crossed the Sound from Denmark in a small rowing boat.

An exhibition on a theme that is more topical than ever before
Work on the joint Nordic exhibition began one and a half years ago. At the time it could not be foreseen that when the exhibition was to open both borders and museums would be closed under emergency circumstances and that travel would be impossible.

The exhibition has been jointly produced by Design Museum, the Vandalorum in Värnamo and the Tønder Art Museum, and it will be held in all three museums.

Curators of the exhibition: Anna Vihma (Design Museum Helsinki), Elna Svenle (Vandalorum) and Anne Blond (Tønder Art Museum).

Featured in the exhibition: Alvar Aalto, Iman Aldebe, COMPANY, Ingrid Dessau, Sverre Fehn, Rasmus Fenhann, Kaj Franck, Josef Frank, Saara Hopea, Karen Ihle & Jens Eliasen, Glimpt, Fujiwo Ishimoto, Maija Isola, Arne Jacobsen, Grete Prytz Kittelsen, Ville Kokkonen & Harri Koskinen, Samu-Jussi Koski, Henrik Kubel, Yrjö Kukkapuro, Anne Mette Larsen, Lisa Larson, Bruno Mathsson, Erik Mortensen, Antti & Vuokko Nurmesniemi, Margrethe Odgaard, Raili & Reima Pietilä, Åsa Pärson, Tina Ratzer, Anders Herwald Ruhwald, Ingegerd Råman, Kustaa Saksi, Kyllikki Salmenhaara, Ramona Salo Myrseth, Johanna Seelemann & Björn Steinar, Brynjar Sigurðarson, Ilmari Tapiovaara, Mats Theselius, Vivianna Torun Bülow-Hübe, Jørn Utzon, Hans J. Wegner

Exhibition architecture by Henri Halla-Aho.

In association with Iittala and Kobra.
With thanks to the Nordic Culture Fun, Letterstedtska föreningen, Finnish Design Shop and lenders of works.

Text from the designmuseum webpage.

Den Samiske Halvtimen som scenekunst

Prosjektet Den Samiske Halvtimen mottok Ungkunststipend 2020 fra Festspillene i Nord-Norge, Les mer her. Den Samiske Halvtimen som scenekunstprosjekt tar for seg samisk og nord-norsk kulturarv og identitet, landskap, økologi, tverrfaglige samarbeid og grensesprengende uttrykksformer. Den Samiske Halvtimen er en historiefortelling om identitet, arv og kultur, i en moderne, nyskapende kontekst.

Prosjektet skulle vises som en forestilling og utstilling på Festspillene i Nord-Norge i 2020, men ble utsatt et år på grunn av koronapandemien. Ved premiere i 2021 var koronarestriksjonene fremdeles tilstede, men premieren ble vel gjennomført.

Den Samiske Halvtimen er en samling reiseberetninger fra Sáivu, et magisk sted der alt kan skje. Med dans, mote, kunst, poesi, musikk og fortellinger inviteres publikum med på en reise der vi utforsker rommet mellom hverdagen og “det andre”.

Den Samiske Halvtimen betrakter nye perspektiver på samiskhet, og snakker om viktigheten av å være kjent med sine røtter i en global kontekst.

Porsjektet er et Ungkunst prosjektet støttet av Festspillene i Nord-Norge gjennom Ungkunststipendet, og er også støttet av Kulturrådet, Fond for lyd og bilde, Samerådet, Sametinget og fond for utøvende kunstnere.

Medvirkende:

Komposisjon, joik og lyd: Kajsa Balto og Simen Korsmo Robertsen

Koreografi: Katarina Skår Lisa

Dans: Zofia Jakubiec

Konstruksjon av scenografi: Mikolaj Dolata

Visuell og kunstnerisk leder: Ramona Salo

Bilder over er fotografert av Torgrim Halvari. Dette ble postkortbildene til forestillingen. Bildene nedenfor er fotografert av Ørjan Marakatt Bertelsen.